2011. március 27., vasárnap

Túledzettség

A túledzettség nem meglepő módon egy elég misztikus téma, amiről azt hiszik sokan

hogy "faszagyerek vagyok, nekiesek a súlynak oszt nyomom hat órán át" edzéstől alakul ki, így egyáltalán nem félnek tőle.
Holott a túledzettség ennél sokkal komplexebb játék!
A túledzettségre inkább úgy célszerű gondolni, mint egy folyamat eredményére: vagy a megfelelő pihenés mennyisége, minősége hiányzik, vagy a táplálékbevitel nem megfelelő, ezért az izmok nem tudnak regenerálódni, teljesítményük, méretük csökken, előrehaladottabb állapotban izom vagy ízületi fájdalmak lépnek fel.
A gyakorlatban sokféle jelenség lehet: lehet hogy egyszerűen csak nem fejlődsz. Lehet hogy elkezdesz gyengülni. Lehet hogy fájnak az alkarjaid. lehet hogy nem tudsz aludni, nincs étvágyad - ez mind-mind túledzettség tünetet lehet.
Természetesen túl tudod edzeni az izmot egyelten (agyatlan) edzésen is, ha annyi és olyan gyakorlatot csinálsz ami után az izom képtelen regenerálódni - ez azonban nem jellemző.
Sokkal inkább jellemző az hogy az izmoknak nem adják meg a megfelelő regenerálódási időt, nem tudunk elég tápanyagot beépíteni és már jön is a következő edzés, ez pedig az izomzat leépüléséhez, az idegrendszer kimerüléséhez vezet, aminek a fejlődés elmaradása az első közvetlen következménye.
Túledzettséghez vezet az is, ha nem adod meg az izomnak a megfelelő tápanyagot - nincs miből regeneálódnia. Szintúgy a nem megfelelő mennyiségű alvás problémát okoz, mert nem tudnak az éjszakai regenerációs folyamatok lezajlani.
Ezek az események nem egyik napról a másikra következnek be általában, hanem egy rosszul végrehajtott edzési-táplálkozási-pihenés ciklus eredményei.
A túledezttségre megoldás nincs - ha bekövetkezett, pihenni kell akár több hetet is, időt adnia regenerálódásra, különben a helyzet csak rosszabb lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése